W dniach 15-27 października 2023 r. młodzież naszej szkoły w ramach programu „ERASMUS+” uczestniczyła w międzynarodowych praktykach zawodowych w Grecji. Możliwość odbycia praktyk mieli uczniowie w zawodach: technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.

Wyjazd był poprzedzony rekrutacją w wyniku której zakwalifikowano 28 najlepszych uczniów z klas 2BTa, 2BTb oraz 2PT.

Długą drogę do Grecji rozpoczęliśmy 15 października 2023 r. i po 1770 km przejeżdżając przez Słowację, Węgry, Serbię i Północną Macedonię dotarliśmy do miejscowości Neos Panteleimonas. Po zakwaterowaniu w hotelu i poznaniu najbliższej okolicy przyszedł czas na zapoznanie się z miejscem odbywania praktyk.

Uczniowie w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki odbywali praktyki w zakładzie mechanicznym, którego właściciel posiadał również gospodarstwo rolne. Podczas praktyk kierunkowych zapoznali się z wyposażeniem warsztatu gospodarstwa, zaznajomili się z obsługą codzienną maszyn i urządzeń rolniczych, zajmowali się przeglądami technicznymi ciągników i maszyn rolniczych oraz przygotowywali pojazdy i urządzenia do prac polowych. Oceniali stan techniczny maszyn a także rozpoznawali ich typowe usterki i uszkodzenia oraz przeprowadzali prace konserwacyjne poszczególnych podzespołów. W praktyce uczyli się posługiwania m.in spawarką inwertorową, szlifierką kątową oraz podnośnikiem pneumatycznym, naprawiane elementy zabezpieczali farbami antykorozyjnymi. Uczniowie mieli okazję poznać różnice związane z przygotowaniem i eksploatacją maszyn wynikających w głównej mierze z różnicy klimatu.

Uczniowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywali praktyki w hotelu San Pantaleimon. Uczennice i uczniowie zostali podzieleni na grupy, które wykonywały prace w kuchni lub zajmowały się obsługą gości na sali. Podczas praktyk na kuchni zajmowano się planowaniem i przygotowywaniem posiłków, ich oceną organoleptyczną, poznawano techniki przechowywania gotowych potraw oraz ich doprawiania. Grupa kelnerska, po przeprowadzonym przez kierownika sali instruktażu, zajmowała się obsługą gości hotelowych, utrzymaniem porządku i estetyką nakryć, poznawała zasady doboru zastawy i sztućców do konkretnych dań, organizacją sali restauracyjnej oraz zaznajomiła się z techniką parzenia i serwowania kawy oraz właściwą obsługą ekspresu ciśnieniowego.

Praktyki oprócz wiedzy czysto zawodowej dostarczyły również możliwości poszerzenia znajomości języka angielskiego.

Pobyt w Grecji to nie tylko praktyki ale również bardzo miło spędzony czas wolny i możliwość zwiedzania.

Podczas wyjazdu udało nam się zobaczyć pracę olejarni, feciarni oraz bazar z lokalnymi produktami. Zwiedziliśmy urocze miasteczko Palaios Panteleimonas, zobaczyliśmy Meteory czyli „klasztory zawieszone w chmurach”, kąpaliśmy się na jednej z najpiękniejszych plaż w Europie na wyspie Skiathos i podziwialiśmy w czasie rejsu pływające delfiny. Spacerowaliśmy uliczkami miasteczka Litochoro, zachwycaliśmy się niesamowitym wąwozem Enipeas oraz ruinami zamku krzyżowców w Platamonas. Mieliśmy okazję korzystać z kąpieli morskich i słonecznych ponieważ temperatura przypominała nasze lato.

Po 2 tygodniach spędzonych w słonecznej Grecji udaliśmy się w drogę powrotną i po 31 godzinach jazdy cali i zdrowi dotarliśmy do Okszowa.

Opiekę nad uczniami sprawowali: pani Jadwiga Wosk i pan Rafał Szmit.

 

GALERIA

"Szkoła pamięta” - to akcja organizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Celem tej inicjatywy jest zwrócenie uwagi Polakom młodego pokolenia na ważną potrzebę pielęgnowania pamięci o zmarłych bliskich i bohaterach, którzy zapisali się w historii lokalnej, jak i narodowej. W V edycji akcji  nie zabrakło również uczniów z naszej szkoły.

Młodzież ZSCKR w Okszowie uczestniczyła w ciekawej „lekcji historii” na temat lokalnego miejsca pamięci poświęconego ofiarom Stalagu 319.

Stalag 319 był jednym z największych obozów jenieckich na ziemiach polskich. W obozie przebywało w sumie 200 tysięcy osób, istniał on od lipca 1941 r. do kwietnia 1944 r. Największą grupę przetrzymywanych stanowili jeńcy radzieccy. Fatalne warunki panujące w Stalagu 319, tj. brak środków czystości, odzieży, niedostateczne wyżywienie, zimno i choroby spowodowały śmierć znacznej części przetrzymywanych. Na przełomie lat 1941-1943 przejściowo znaleźli się tu także jeńcy angielscy, belgijscy i francuscy. W lesie Borek oraz nieopodal cmentarza poobozowego  na ul. Okszowskiej w 1944 roku dokonywano masowych egzekucji jeńców. W sumie zmarło tu lub zostało zamordowanych ok. 90 tysięcy ludzi. W Borku rozstrzeliwano także miejscowych Polaków i Żydów. Przed nadejściem Armii Czerwonej Niemcy ekshumowali ciała, aby je spalić w celu zatarcia śladów.

W okresie, w którym wspominamy naszych bliskich zmarłych, nie mogło zabraknąć pamięci o tych nauczycielach i pracownikach szkoły, którzy odeszli.

 

Podjęte działania:
1. Projekcja filmu dokumentalnego pt. „Stalag 319” w ramach lekcji historii i zajęć z wychowawcą.

2. Złożenie kwiatów pod pomnikiem ofiar Stalagu 319, znajdującego się na terenie Szkoły Podstawowej nr 8 w Chełmie. Pamięć o ofiarach uczcili uczniowie z klasy 4BT pod opieką pani Moniki Jaszuk-Zagrodnik oraz pani Agnieszki Grzywaczewskiej.

3. Uporządkowanie cmentarza jeńców wojennych Stalagu 319 przy ul. Okszowskiej. W akcję zaangażowali się wychowankowie internatu ZSCKR w Okszowie pod opieką pani Bernadetty Świderek.

4. Zapalenie zniczy na grobach zmarłych nauczycieli i pracowników szkoły na Cmentarzu Komunalnym w Chełmie. Zmarłych nauczycieli i pracowników ZSCKR w Okszowie upamiętnili uczniowie z Samorządu Uczniowskiego pod opieką pani Agnieszki Szpejdy.

5. Przygotowanie gazetki szkolnej poświęconej tym, którzy odeszli: patronowi ZSCKR w Okszowie Józefowi Piłsudskiemu, ofiarom Stalagu 319 oraz zmarłym nauczycielom i pracownikom szkoły.

 

Serdeczne podziękowania kierujemy pod adresem wszystkich uczniów naszej szkoły oraz nauczycieli, którzy wsparli akcję „Szkoła pamięta” i z ogromnym zaangażowaniem uczestniczyli w tegorocznej edycji, wspominając tych, których nie ma wśród nas.

Koordynatorzy V edycji akcji „Szkoła pamięta” w ZSCKR w Okszowie: pani Monika Jaszuk-Zagrodnik oraz pani Katarzyna Strup.

 

GALERIA

19 października 2023r. w ZSCKR odbyły się eliminacje szkolne Konkursu Pięknego Czytania. Głównymi celami konkursu było: upowszechnianie kultury czytelniczej, kształtowanie umiejętności pięknego czytania, rozbudzanie wrażliwości na piękno języka ojczystego.

W czytelniczych zmaganiach wzięło udział 13 uczniów. Prezentacje uczestników oceniała komisja w składzie: K. Strup, W. Biedunkiewicz, M. Mamełka. Pod uwagę brano: technikę czytania, płynność, dykcję, mimikę i radzenie sobie z tremą.

Laureatami konkursu zostali: I miejsce – Wiktoria Oleszczuk, II miejsce – Wiktoria Domańska, Hanna Weberman, Martyna Biernacka, III miejsce – Kristina Drahan, Krzysztof Staszewski.

Wyróżnienia otrzymali: Michał Szwalikowski, Wiktoria Zając, Pola Kędzierawska, Maja Soszyńska, Martyna Kątek, Klaudia Dywańska i Izabela Kogut.

W VI edycji Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania, który odbędzie się w Bibliotece Pedagogicznej w Chełmie nasz szkołę będzie reprezentowała Wiktoria Oleszczuk uczennica klasy 3LT. Gratulujemy i życzymy powodzenia!

 

 

GALERIA

Zajęcia on-line

25 października uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w transmitowanych na żywo wykładach Wielkiej Lekcji „Człowiek w środowisku” pod hasłem „Rozwiązania oparte na zasobach przyrody” zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Cykl wykładów akademickich był początkiem przygotowań do II edycji wojewódzkiego konkursu ekologicznego „Człowiek w środowisku”, który odbędzie się 1 grudnia.

 

 

GALERIA

Marnotrawstwo żywności to bardzo poważny problem XXI wieku. Kupujemy za dużo jedzenia, nie wykorzystujemy go i bardzo często trafia ono do śmietnika.

Z okazji "Światowego Dnia Żywności 2023", który obchodzony jest na całym świecie 16 października, przeprowadziliśmy w klasach 1 PT oraz 3 PTB konferencję on-line, zorganizowaną przez Zespół Federacji Polskich Banków Żywności. Cykl wykładów ekspertów pozwolił nie tylko zrozumieć uczniom skalę problemu marnotrawstwa żywności, ale również zmobilizował ich do działania i zapoczątkował zmiany w sposobie myślenia o żywności.

Hasło przewodnie kampanii: planuj zakupy, przetwarzaj żywność, przechowuj w odpowiedni sposób i podziel się!
W ramach akcji "Międzynarodowego Dnia Świadomości o Marnowaniu Żywności" uczennice z klasy 2PT przeprowadziły również pogadankę na temat ograniczenia marnotrawstwa żywności oraz zachęciły uczniów naszej szkoły do udziału w konkursie filmowym pt.: "Nie marnuj żywności - szkoda planety" organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z tej okazji uczniowie przygotowali również plakaty z informacjami i zdjęciami promującymi niemarnowanie żywności, które zostały wyeksponowane na korytarzu przy wejściu do szkoły.

Opiekunami akcji były Panie Dorota Pieńkowska i Agnieszka Stefańska.

 

GALERIA