W dniu 31.03.2025 r. uczniowie I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach chemicznych przygotowanych przez Katedrę Dietetyki w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie.

Zajęcia odbyły się w Centrum Studiów Inżynierskich PANS w Chełmie pod opieką Pani dr Natalii Iwanickiej. Podczas spotkania uczniowie przeprowadzili szereg doświadczeń, które miały im przybliżyć i pomóc zrozumieć zagadnienia chemiczne oraz pokazać, że od chemii nie da się uciec.

Badanie właściwości białek, tworzenie lustra srebrowego i otrzymywanie mydła- takie zadania czekały na grupę, która chętnie wykonywała polecenia i angażowała się w wykonanie ćwiczeń. Po wykonanych doświadczeniach grupa miała okazję zwiedzić laboratoria CSI PANS w Chełmie i zapoznać się z infrastrukturą budynków.

 

 

IMG_0834-2000x2666.jpg IMG_0839-2000x2666.jpg IMG_0852-2000x2666.jpg IMG_0853-2000x2666.jpg IMG_0854-2000x2666.jpg IMG_0857-2000x2666.jpg IMG_0859-2000x2666.jpg IMG_0862-2000x2666.jpg IMG_0865-2000x2666.jpg IMG_0872-2000x2666.jpg IMG_0873-2000x2666.jpg IMG_0880-2000x2666.jpg IMG_0881-2000x2666.jpg IMG_0888-2000x2666.jpg IMG_0902-2000x2666.jpg IMG_0912-2000x2666.jpg IMG_0915-2000x2666.jpg IMG_0916-2000x2666.jpg IMG_0923-2000x2666.jpg