W naszej szkole 5 lutego 2025 r. miały miejsce warsztaty „JAK KUPOWAĆ, NIE MARNOWAĆ I BEZPIECZNIE GOSPODAROWAĆ ŻYWNOŚCIĄ”, które przeprowadzili pracownicy i studenci Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie Celem warsztatów było zapoznanie młodzieży z zasadami zakupu, gospodarowania oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Jak wskazuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie, czyli statystyczny obywatel naszego kraju ma na swoim koncie aż 126 kg zmarnowanego pożywienia!. W koszach najczęściej kończą swój żywot: pieczywo, wędliny, świeże owoce i warzywa.
Studenci reprezentujący Koło Naukowe Dietetyki i Żywienia Zbiorowego z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie PANS w Chełmie pod opieką mgr Ewy Brodacz oraz mgr inż. Justyny Siwiela-Tomaszczyk podpowiadali jak nie uczestniczyć w tym niechlubnym procederze, mądrze wybierając produkty z półek sklepowych z wykorzystaniem informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych. Prowadzący warsztaty przedstawili młodzieży zasady prawidłowego postępowania w kwestii kupowania oraz czytania etykiet artykułów spożywczych, jak również korzyści właściwego gospodarowania żywnością, aby jej nie marnować. Na spotkaniu nie zabrakło też praktycznych porad i owocnych dyskusji.
Ponadto w ramach spotkań przedstawiono młodzieży różne możliwości studiowania oraz poszerzania swojej wiedzy i umiejętności.
Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.
„JAK KUPOWAĆ, NIE MARNOWAĆ I BEZPIECZNIE GOSPODAROWAĆ ŻYWNOŚCIĄ”
- Szczegóły
- Odsłony: 95