W naszej szkole 5 lutego 2025 r. miały miejsce warsztaty „JAK KUPOWAĆ, NIE MARNOWAĆ I BEZPIECZNIE GOSPODAROWAĆ ŻYWNOŚCIĄ”, które przeprowadzili pracownicy i studenci Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie  Celem warsztatów było zapoznanie młodzieży z zasadami zakupu, gospodarowania oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Jak wskazuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie, czyli statystyczny obywatel naszego kraju ma na swoim koncie aż 126 kg zmarnowanego pożywienia!. W koszach najczęściej kończą swój żywot: pieczywo, wędliny, świeże owoce i warzywa.

Studenci reprezentujący Koło Naukowe Dietetyki i Żywienia Zbiorowego z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie PANS w Chełmie pod opieką mgr Ewy Brodacz oraz mgr inż. Justyny Siwiela-Tomaszczyk podpowiadali jak nie uczestniczyć w tym niechlubnym procederze, mądrze wybierając produkty z półek sklepowych z wykorzystaniem informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych. Prowadzący warsztaty przedstawili młodzieży zasady prawidłowego postępowania w kwestii kupowania oraz czytania etykiet artykułów spożywczych, jak również korzyści właściwego gospodarowania żywnością, aby jej nie marnować. Na spotkaniu nie zabrakło też praktycznych porad i owocnych dyskusji.
Ponadto w ramach spotkań przedstawiono młodzieży różne możliwości studiowania oraz poszerzania swojej wiedzy i umiejętności.
Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.

070a4863-8827-43b9-ae77-027f33ee1162.jpg 61af65d3-35d7-44e8-8998-a236b4ee7222.jpg 77b9f391-fc2e-438c-bd06-072eab8545cc.jpg 7b03f76a-ff05-4823-9ce9-ee6c526db47d.jpg 9d62617f-3bc7-4a71-a064-8ff513cc9972.jpg be2035da-1d5e-4eb4-9f2d-c9aea0b654f3.jpg c5bd1eca-3c10-4fba-9e35-39250207378d.jpg cc0080c5-31c6-4a16-beed-a8b22413cd22.jpg da8dcd69-f485-413b-9534-99191ddfc231.jpg