Marnotrawstwo żywności to bardzo poważny problem XXI wieku. Kupujemy za dużo jedzenia, nie wykorzystujemy go i bardzo często trafia ono do śmietnika.
Z okazji "Światowego Dnia Żywności 2023", który obchodzony jest na całym świecie 16 października, przeprowadziliśmy w klasach 1 PT oraz 3 PTB konferencję on-line, zorganizowaną przez Zespół Federacji Polskich Banków Żywności. Cykl wykładów ekspertów pozwolił nie tylko zrozumieć uczniom skalę problemu marnotrawstwa żywności, ale również zmobilizował ich do działania i zapoczątkował zmiany w sposobie myślenia o żywności.
Hasło przewodnie kampanii: planuj zakupy, przetwarzaj żywność, przechowuj w odpowiedni sposób i podziel się!
W ramach akcji "Międzynarodowego Dnia Świadomości o Marnowaniu Żywności" uczennice z klasy 2PT przeprowadziły również pogadankę na temat ograniczenia marnotrawstwa żywności oraz zachęciły uczniów naszej szkoły do udziału w konkursie filmowym pt.: "Nie marnuj żywności - szkoda planety" organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z tej okazji uczniowie przygotowali również plakaty z informacjami i zdjęciami promującymi niemarnowanie żywności, które zostały wyeksponowane na korytarzu przy wejściu do szkoły.
Opiekunami akcji były Panie Dorota Pieńkowska i Agnieszka Stefańska.