Uczniowie klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum weterynarii z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Józefa Piłsudskiego w Okszowie uczestniczyli w październiku w dwutygodniowych praktykach zawodowych we Włoszech w ramach projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej (program Erasmus +).
Udział w zagranicznych praktykach zawodowych umożliwił:
- podniesienie poziomu kompetencji interpersonalnych i językowych naszych uczniów oraz skuteczności komunikacji społecznej;
- zdobycie dokumentu Europass Mobilność umożliwiającego potwierdzanie doświadczenia zawodowego w CV, co wpłynie zapewne na łatwiejsze odnalezienie się na rynku pracy;
- podniesienie kwalifikacji zawodowych uczniów z zakresu żywienia zbiorowego, sporządzania oraz wydawania potraw, obsługi konsumenta; wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt, wykonywania czynności pomocniczych dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt w gabinetach weterynaryjnych;
- zdobycie doświadczenia zawodowego w pracy z pracodawcami UE;
- poznanie kultury oraz obyczajów włoskich poprzez zwiedzanie Bolonii, Wenecji, San Marino oraz wielu ciekawych miejsc i atrakcji turystycznych we Włoszech.