16 stycznia 2025 roku uczniowie klasy 3PT z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie uczestniczyli w warsztatach pt.: „Metody oceny stanu odżywienia”, prowadzonych przez dr hab. inż. Zuzannę Goluch z Katedry Dietetyki, wraz ze studentami III roku kierunku Dietetyka i żywienie zbiorowe, w Pracowni Dietetycznej, znajdującej się Monoprofilowym Centrum Symulacji Medycznej PANS w Chełmie.
Podczas warsztatów uczniowie zostali zapoznani z historią antropometrii, terminologią antropometrii żywieniowej, a następnie z podstawowym instrumentarium antropometrycznym, techniką dokonywania pomiarów antropometrycznych, a także obliczaniem na ich podstawie wskaźników stanu odżywienia oraz ich interpretacją.
U osób chętnych dokonano podstawowych pomiarów antropometrycznych (masy i wysokości ciała, obwodu talii i bioder, obwodu ramienia) i na ich podstawie wyliczono wskaźniki stanu odżywienia. Przeprowadzono również badanie składu komponentowego ciała człowieka (zawartości masy tłuszczowej i beztłuszczowej, wody całkowitej) metodami pomiarów fałdów skórno-tłuszczowych (kaliperem Harpendena z oprogramowaniem) oraz bioimpedancji elektrycznej BIA (Bioelectrical impedance analysis). Badanie BIA przeprowadzono urządzeniami typu fitness oraz profesjonalnymi (Charder MA 810 i Bodystat 1500) celem pokazania rozbieżności w uzyskanych wynikach składu ciała. Badanie składu ciała, wykonywane w gabinecie przez dietetyka, odbywa się z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń, co umożliwia uzyskanie wiarygodnych wyników i przygotowanie na ich podstawie dietoterapii dla pacjenta.
Podczas spotkania odbyły się także warsztaty na temat aminokwasów, prowadzone przez 
dr Agnieszkę Michalską z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie. Podczas wykładu uczniowie dowiedzieli się, że organizm człowieka potrzebuje 20 różnych aminokwasów, by utrzymać prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, takich jak budowa białek czy też synteza neuroprzekaźników. A także, że część aminokwasów nie jest syntetyzowana przez organizm, w związku z czym powinna być dostarczana wraz z codzienną dietą lub w formie suplementów diety. Zdobyli też informacje czym są aminokwasy egzogenne i endogenne oraz jakie są właściwości aminokwasów i czym grozi niedostateczna ich podaż w diecie. W drugiej części wykonywali doświadczenia, podczas których wykrywali aminokwasy w roztworach. Z dbałością o bezpieczeństwo przeprowadzili reakcje kasntoproteinową oraz Fola. Następnie dokonali obserwacji i wyciągnęli wnioski. Było to cenne doświadczenia dla naszych uczniów.

1.jpg 1000021486.jpg 1000021488.jpg 1000021489.jpg 1000021498.jpg 1000021508.jpg 1000021509.jpg 1000021512.jpg 1000021665.jpg 1000021668.jpg 1000021671.jpg 1000021674.jpg 1000021677.jpg 1000021680.jpg 1000021683.jpg 1000021686.jpg 1000021689.jpg 1000021692.jpg 1000021695.jpg 1000021698.jpg 1000021704.jpg 1000021707.jpg 1000021710.jpg 1000021713.jpg 1000021716.jpg 1000021719.jpg 1000021722.jpg