W dniach 19.05.2024-1.06.2024 r. młodzież naszej szkoły uczestniczyła w międzynarodowych praktykach zawodowych w Grecji. Możliwość odbycia praktyk mieli uczniowie w zawodach: technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET000126004 realizowany był w ramach programu Erasmus+. W mobilności wzięło udział 23 uczniów - 13 techników mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz 10 techników żywienia i usług gastronomicznych.
Celem projektu było przede wszystkim umożliwienie uczniom uzyskania kompetencji zawodowych, zgodnych ze standardami UE oraz językowych, prowadzących do podniesienia umiejętności społecznych i osobistych oraz dalszego rozwoju zawodowego.
Wyjazd na zagraniczne praktyki zawodowe to poszerzenie kompetencji zawodowych o praktyczną wiedzę dotyczącą realiów panujących w europejskich firmach, ich organizacji pracy i wymagań stawianych pracownikowi. Podniesienie kompetencji w zakresie języka angielskiego sektorowego oraz nabycie podstaw języka greckiego a przede wszystkim zmniejszenie bariery językowej.
Wyjazd poprzedzony był rekrutacją. Zakwalifikowało się 23 uczniów z klas czwartych i drugich. Przez okres dwóch tygodni młodzież wzięła udział w zajęciach przygotowawczych: pedagogicznych, kulturowych oraz języka angielskiego.
Zakwaterowanie uczestników było w hotelu Delphi Beach w Erateini. Od razu po przyjeździe rozpoczęto od poznania najbliższej okolicy, a następnie przyszedł czas na zapoznanie się z miejscem praktyk.
Pobyt w Grecji to nie tylko praktyki ale również bardzo miło spędzony czas wolny oraz możliwość zwiedzania i poznawania kultury Greków. Młodzież odwiedziła pobliskie miasteczka Galaxidi oraz Nafpaktos. Grupa śmiałków zdobyła tam miejscową twierdzę - prehistoryczny zamek. Mieli również okazję być w starożytnym, greckim, świętym miejscu - w Delfach oraz w miejscu narodzin igrzysk olimpijskich, w Olimpii. Odbyła się również wycieczka trekingowa do wąwozu Sergoula Waterfalls. Podczas jednego z wyjazdów udało się zobaczyć pracę olejarni oraz zakupić oliwę z oliwek, wprost od producenta.
Czas wolny, poza praktykami oraz zorganizowanymi wycieczkami, uczestnicy wykorzystywali na kąpiele w morzu oraz basenie hotelowym a także na gry i zabawy na świeżym powietrzu.
Opiekę nad uczniami sprawowali: pani Małgorzata Błaszak oraz panowie Marian Biały i Rafał Pradun.