19 października 2023r. w ZSCKR odbyły się eliminacje szkolne Konkursu Pięknego Czytania. Głównymi celami konkursu było: upowszechnianie kultury czytelniczej, kształtowanie umiejętności pięknego czytania, rozbudzanie wrażliwości na piękno języka ojczystego.

W czytelniczych zmaganiach wzięło udział 13 uczniów. Prezentacje uczestników oceniała komisja w składzie: K. Strup, W. Biedunkiewicz, M. Mamełka. Pod uwagę brano: technikę czytania, płynność, dykcję, mimikę i radzenie sobie z tremą.

Laureatami konkursu zostali: I miejsce – Wiktoria Oleszczuk, II miejsce – Wiktoria Domańska, Hanna Weberman, Martyna Biernacka, III miejsce – Kristina Drahan, Krzysztof Staszewski.

Wyróżnienia otrzymali: Michał Szwalikowski, Wiktoria Zając, Pola Kędzierawska, Maja Soszyńska, Martyna Kątek, Klaudia Dywańska i Izabela Kogut.

W VI edycji Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania, który odbędzie się w Bibliotece Pedagogicznej w Chełmie nasz szkołę będzie reprezentowała Wiktoria Oleszczuk uczennica klasy 3LT. Gratulujemy i życzymy powodzenia!

 

 

GALERIA

Zajęcia on-line

25 października uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w transmitowanych na żywo wykładach Wielkiej Lekcji „Człowiek w środowisku” pod hasłem „Rozwiązania oparte na zasobach przyrody” zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Cykl wykładów akademickich był początkiem przygotowań do II edycji wojewódzkiego konkursu ekologicznego „Człowiek w środowisku”, który odbędzie się 1 grudnia.

 

 

GALERIA

Marnotrawstwo żywności to bardzo poważny problem XXI wieku. Kupujemy za dużo jedzenia, nie wykorzystujemy go i bardzo często trafia ono do śmietnika.

Z okazji "Światowego Dnia Żywności 2023", który obchodzony jest na całym świecie 16 października, przeprowadziliśmy w klasach 1 PT oraz 3 PTB konferencję on-line, zorganizowaną przez Zespół Federacji Polskich Banków Żywności. Cykl wykładów ekspertów pozwolił nie tylko zrozumieć uczniom skalę problemu marnotrawstwa żywności, ale również zmobilizował ich do działania i zapoczątkował zmiany w sposobie myślenia o żywności.

Hasło przewodnie kampanii: planuj zakupy, przetwarzaj żywność, przechowuj w odpowiedni sposób i podziel się!
W ramach akcji "Międzynarodowego Dnia Świadomości o Marnowaniu Żywności" uczennice z klasy 2PT przeprowadziły również pogadankę na temat ograniczenia marnotrawstwa żywności oraz zachęciły uczniów naszej szkoły do udziału w konkursie filmowym pt.: "Nie marnuj żywności - szkoda planety" organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z tej okazji uczniowie przygotowali również plakaty z informacjami i zdjęciami promującymi niemarnowanie żywności, które zostały wyeksponowane na korytarzu przy wejściu do szkoły.

Opiekunami akcji były Panie Dorota Pieńkowska i Agnieszka Stefańska.

 

GALERIA

13 października w naszej szkole świętowaliśmy wspólnie 250 rocznicę utworzenia Komisji Edukacji Narodowej. Z tej okazji cała społeczność szkoły wzięła udział w uroczystej akademii.

W części oficjalnej dyrektor szkoły pani Edyta Szymczuk powitała zgromadzonych i wygłosiła słowo wstępne. Następnie złożyła serdeczne życzenia wszystkim pracownikom szkoły, podziękowała za trud wkładany w kształcenie i wychowanie młodych pokoleń Polaków. Następnie przekazała życzenia, jakie z okazji tego święta nadeszły od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Wyróżniający się pedagodzy i pracownicy administracyjni otrzymali Nagrody Dyrektora Szkoły.

Część artystyczną pod kierunkiem pani Agnieszki Szpejdy przygotowali uczniowie Samorządu Uczniowskiego. W formie „Talent show” wychowankowie zaprezentowali pływanie synchroniczne na sucho. Zespół wokalny „StOnki” zaśpiewał m.in.: „Hej sokoły” i „Jarzębino czerwona”. Występy zakończyła grupa kabaretowa scenką „Po wywiadówce”. Publiczność bawiła się wyśmienicie, a młodzi artyści zostali nagrodzeni gromkimi brawami.

Następne święto już … za rok.

GALERIA

W dniach 9-10.10.2023r młodzież naszej szkoły uczestniczyła w szkoleniu pn. „Moje zrównoważone i innowacyjne gospodarstwo.” Warsztaty zorganizowano w ramach „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich” przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szkolenie przeprowadzili p. Rafał Galiak i p. Joachim Kempka z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie. W pierwszym dniu szkolenia uczniowie realizowali zagadnienia z zakresu wsparcia finansowego inwestycji w rolnictwie ze środków Unii Europejskiej. Poznali czym jest małe przetwórstwo w gospodarstwie rolnym oraz na czym polega sprzedaż bezpośrednia. Podczas wykładów omówiono na czym polega innowacyjność w rolnictwie oraz do czego służy cyfryzacja. Wyjaśniono rozwiązania prośrodowiskowe i proklimatyczne. Wspólnie szukaliśmy szans dla rozwoju gospodarstwa rolnego, również w oparciu o odnawialne źródła energii.

W drugim dniu szkolenia młodzież poznała metodykę planowania rozwoju gospodarstwa rolnego oraz najczęstsze błędy podczas sporządzenia biznesplanu. Uczniowie szczegółowo zapoznali się z biznesplanem i jego strukturą. Wspólnie analizowano poszczególne jego elementy. Na koniec szkolenia uczniowie planowali rozwój gospodarstwa z uwzględnieniem inwestycji zawierających m.in. innowacyjne prośrodowiskowe /proklimatyczne rozwiązania. Uczestnicy zostali podzieleni na grupy by wspólnie wypracować i zaprezentować swoje pomysły. W szkoleniu brali udział uczniowie z klasy 4PTL: Daria Baj, Patrycja Biela, Brajan Wolnicki, Klaudiusz Peterewicz oraz z klasy 5PTL Patrycja Chmielewska.

Opiekunem grupy była Pani Agnieszka Grzywaczewska. Serdecznie dziękujemy uczestnikom i organizatorom za przeprowadzenie szkolenia.